İçindekiler


YÜZ ALTINCI MEKTUP

Yine mezkûr halifesine, bütün işlerde ve şerlerin def edilmesi hususunda, safi bir kalble zahir ve batın olarak, işi Allah’u Teâlâ’ya havale edip, sadatı kiramlara (Kuddise sirruhüm) sığınmasının lazım olduğu beyanı ve o konu ile ilgili meseleler hakkındadır.

Kâinatta hiçbir varlık yok ki, onu hamd ile tesbih etmesin. Salat ü selam, efendimiz Muhammed’in, (Sallallahu aleyhi ve sellem) bütün alinin, ashabının, zevcelerinin, ensarı ve dünürlerinin üzerine olsun!

Bundan sonra, bu mektub, Allah yolundaki kardeşi muhterem el Şeyh Mahmud efendiyedir. Allah, onu temenni eylediği şeylere ulaştırsın! Âmin! Molla Muhammed Emin namıyla gönderilen mektubunuz bu fakire ulaştı. Ona bakınca, büyük bir hayrete düştü. İşi, yüce Allahü Teâlâ ile Resulüne (Sallallahu aleyhi ve sellem) ve Nakşibendi sadatları (Kuddise Sirruhüm) ve Üstadı azama (Radıyallahü anh) havale etti. Durum böyle iken, o belalar ve haksızlıklar size değil bize yapılmış demektir. Sen hiç sıkılmadan, tefekkür etmeden evinde sakin ol! Ki, bu, zahirde hiçbir müdahalemiz olmadan bütün işler yüce Allah (Celle ve ala) Resulüne, (Sallallahu aleyhi ve sellem) sadatı kirama ve Üstadı azama havale olmuş olsun. Nitekim hakikatte de durum böyledir. Onlar, fesatların şerlerinin define kâfi olup, onlardan başka kimselere sığınılmaya ihtiyaç yoktur ki, bu hususlarda onlara ortak olsun. Yardımcı, koruyucu ve dostları aziz, düşmanlarını zelil edici, ancak Allah’tır. Umarım ki, o zalimin yaptığı bu zulmü, işinin son olacağına sebeb olup ta ki, Allah sizi ve başkalarını da onun şerrinden muhafaza edecektir.

Bilinmelidir ki, insan işini Allah’a havale etmesi, ancak safi bir kalb ile olur. Şöyle ki, kalbine hiçbir şey vak olmadan o havale ile mutmain olmaktır.

Allah seni evladını ve ev halkını o zalimden ve zamanın hadiselerinden muhafaza eylesin! Allah efendimiz Muhammed’in, (Sallallahu aleyhi ve sellem) alinin ve sahabelerinin üzerine salat ü selam eylesin!