İçindekiler


YÜZ YEDİNCİ MEKTUP

Pencinara aşireti reisi olan Cemil ağaya. Onu Allahlık kimselerin ve sadatı kirama mensub olanların kalblerini kırmasından, sadatı kiramın (Kuddise sirruh) mensublarına karşı olan gayretlerinden korkutmasının beyanı, o konu ile ilgili meseleler hakkındadır.

Bütün hamdler, Allah’a mahsustur. Salat ü selam, Allah’ın Resulünün (Sallallahu aleyhi ve sellem) alinin, sahabesinin, zevcelerinin ve ensari sahabelerin üzerine olsun!

Bundan sonra bu mektub, yüksek kapı eşiği hizmetçisinden Pencinara aşiret reisi Cemil ağayadır. Allah, onu ıslah eylesin! Senin hizmetçilerinden Şeyh Mahmud hakkında sadır olan hadiseyi halkın ağzından işitti. O hadise senin için korkulacak bir şey olduğunu anladım. Aramızdaki eski dostluk münasebeti dolayısıyla seni gaflettin uyandırmak için, bu mektubu yazdım. Şayet halkın dediği şey doğru ise onun izalesine ve Şeyh Mahmud’un gönlünü hoş etmeye çalış! Yoksa, sadat (Kuddise sirruhüm) maneviyatları cihetinden başına bir şey gelmesinden korkarız. Çünkü Şeyh Mahmud, onlara mensubdur. Ve gayretleri tamdır. Bildiğimiz üzere, onlardan hele Üstadı azamdan daha gayretli olan kimse yoktur. Ben onlardan sana olan gazablarına karşı ne zamana kadar kalkan olacağım? Onlar gayrete gelince, vuruşlarından ya kalkan kırılır veya kalkan onlar ile senin aradan kırılmasına razı olmadığı için ortadan çıkması lazımdır. Eğer kendine ve evladına selamet isterseniz. Şeyh Mahmud’un kalbini hoşnut et! Selametine sebeb olmak için, hakkında kalbini kıracak şeyleri yapma! Seni işin hakikatına ikaz ettim. Eğer ben sana dost olduğumu bilip, sana mektubda yazdığım şeylere inanırsan, onun içindekilerle amel et!

Yoksa, artık tarafımızdan sana bir şey yok. İş sana havale edildi. Bununla beraber, Şeyh Mahmud ağalardan değil ki, onun kalbini aldığında zahiren halk arasında senin izzeti nefsini zedeleyecek bir şey gelsin. Belki onun hakkında ne kadar iyilik etsen, uzak ve yakın halkın arasında senin için bir methdir, şereftir. Vesselam. Allah, efendimiz Muhammed’in (Sallallahu aleyhi ve sellem) bütün alinin, ashabının, zevcelerinin, ensari, dünürlerinin ve zürriyetinin üzerine salat eylesin.